Forex речник на термините


Скуиз ( Squeeze )
Вероятността достатъчно много дълги позиции да държат контрактите си до падежа, така че наличностите от базовия актив да не достигнат за покриване на всички контракти. Късият скуиз (short squeeze) е обратното: късите позиции крият в себе си заплахата да доставят една скъпа за съхраняване стока
Слипидж ( Slippage )
Ситуация, когато стоп-ордера се изпълнява при курс, по-лош от заявения при подаването му към брокера. Явлението се среща по време на бързо променлив пазар. Например, това може да стане след излизане на важни фундаментални данни, също и по време на изявление на известни политически дейци. Да се изпълни ордера по зададения курс се оказва невъзможно, ако котировката преодолява зададеното ниво с рязък скок. Големината на „slippage” може да варира от един до няколко десетки пункта. Често пъти „slippage” се случва при откриване на търговията в неделя вечер, когато курсовете при откриване се различават от курсовете при закриване.
Сметка ( Account )
Брокерите откриват на своите клиенти следните видове сметки : Cash (без предоставяне на брокерски кредит), Margin (с възможност за предоставяне на брокерски кредит), Option (за търговия с опции), Custody (с пълномощно - например, в полза на непълнолетни), IRA (пенсионен), Joint (съвместен) и т.н.
Спад ( Recession )
Спад, снижение на деловата активност.
Спайк ( Spike )
Значително различие на следващата котировка от предходната. Графическо изображение на кулминационния момент на пазара, характеризиращ най-твърдия "сблъсък" на купувачи и продавачи. Характеризира нервността на пазара. Спайковете могат да се появяват в моменти, когато излизат особено важни за пазара новини. Има обаче ситуации, когато спайкове се появяват на екрана без основателни причини; срещат се при стеснен пазар. Това е или "глезотия " на операторите, или специално раздвижване на пазара.